Versnipperen & Frezen

De overgebleven boomstobbe (wortelkluit of stronk) is vaak een lelijk en lastig obstakel in tuin of plantsoen. Het met de hand uitgraven/ hakken van deze stobbe kost soms dagen werk. Stammen en takken kunnen wij ter plaatse verwerken door het hout te versnipperen of te chippen.

Neem contact opVraag offerte aan

Versnipperen van hout

Nadat de boom is gerooid, kan het stamhout of takhout versnipperd worden. Voor het grote werk beschikken we over een versnipperaar waar stamhout van 50 bij 70 cm doorheen kan. Deze wijze van versnipperen is vooral interessant als het gaat om grote aantallen bomen, zoals in bospercelen of bij lanen. Het eindproduct, de zogenoemde chips, zijn van hoge kwaliteit en ideaal als brandstof in energiecentrales. Op deze manier levert de boom groene energie.

Meer weten over biomassa

Minder groot hout versnipperen

Natuurlijk beschikken wij ook over een versnipperaar ideaal voor het fijnere werk. Hiervoor gebruiken wij een versnipperaar op een aanhanger die takken tot een dikte van 18 cm kan verwerken. Deze manier van werken zetten wij vaak in voor het verwijderen van enkele bomen of bij snoeiwerk.
Daarnaast hebben we een versnipperaar op de trekker, deze is uitermate geschikt om snel te werken, zoals langs de openbare weg.

Frezen van kleine stronk

De overgebleven boomstobbe (stronk) is vaak een doorn in het oog of een lastig obstakel. Verwijderen kan door frezen of het uittrekken met een rooiriek op een mobiele kraan.

Het is goed mogelijk een boomstronk te verwijderen met een frees. Een frees verpulvert het hart van de wortelkluit tot snippers, die gemakkelijk verteren in de grond.
Het verwijderen van deze stobbe wordt goed voorbereid. Zodat bv. ondergronds liggende kabels rondom de stobbe in tact blijven.

De plaats en hoeveelheid van de stobben bepaalt welke frees wij inzetten. Op moeilijk bereikbare plaatsen gebruiken wij een kleine frees met een doorgang van minimaal 90cm. Op goed bereikbare plaatse en bij grote bomen gebruiken we een freeskop op de mobiele kraan.

Boomstronk frezen met frees op mobiele kraan

Hier frezen wij een boomstronk uit, achter een  schutting. Dankzij de mobiele kraan is de stronk voor ons toch goed bereikbaar.

Het schrapen van stronken

Het schrapen van stronken is een methode die wij Arts Boomverzorging bij voorkeur toepassen. Het heeft een aantal voordelen in vergelijking met het weg frezen van stronken. Tijdens het  schrapen spat er geen materiaal in het rond en schrapen is een stillere en snellere methode in vergelijking met frezen.  Bij het schrapen van een stronk mengt het schraapmateriaal zich niet met de grond, zo hoeft er ook minder massa te worden afgevoerd.

Boomstronk verwijderen met rooiriek

Wij gebruiken een rooiriek op de mobiele kraan, om het gehele wortelstelsel te verwijderen, dit  doen we bijvoorbeeld om een bouwkavel bouwrijp maken. We trekken de gehele wortelkluit uit de aarde. Deze wortelkluit voeren we af, zodat deze verder verwerkt kan worden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over boomstronken frezen en het versnipperen van hout? Of wilt u zelf het hout kunnen kloven? 

Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Neem contact opVraag een offerte aan